Met Hart en Ziel
KLANT IS KONING
“De klanten staan bij mij steeds centraal. Zij moeten tenslotte in hun huis wonen en moeten zich er dus helemaal goed voelen. Goed kunnen luisteren is een belangrijk deel van de job. De klik met een klant is van groot belang. Als je weet waarnaar de mensen op zoek zijn, moet jij ervoor zorgen dat hun woondromen waargemaakt worden. Je moet op dezelfde golflengte zitten. Ik stel heel wat vragen voor ik aan een project begin. Zo vraag ik altijd aan mijn klanten om vooraf op te lijsten wat ze verwachten van een ruimte, wat ze er gaan doen, wat ze allemaal nodig hebben voor hun levensstijl,... Willen ze een open leefkeuken of toch een afgescheiden ruimte, hoeveel wc’s zijn er nodig, werken ze van thuis uit,...? Weten hoe een persoon leeft is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je zijn of haar droomhuis kan realiseren.”
KNOPEN DOORHAKKEN
“Ik heb zelf wel een bepaalde stijl of smaak, maar ik laat me hier niet door leiden. Het is eerst en vooral de wens van de klant die van belang is. Natuurlijk doe ik voorstellen en suggereer ik bepaalde kleuren of materialen, maar finaal is het toch de klant die de knoop doorhakt. Zelf vind ik dat ook wel best fijn werken. Het zorgt voor afwisseling, geen enkel project is inwisselbaar. Het geeft me de vrijheid om elke keer iets anders uit te proberen.”
VAN HASSELT NAAR NEW YORK (EN TERUG)
Al van jongs af aan wist Wendy dat ze de creatieve kant op wilde gaan: “Ik tekende heel graag en in het middelbaar trok ik naar Sint Lukas in Hasselt om iets met die vaardigheden te doen. Ik koos voor de opleiding interieurarchitectuur en wist meteen dat dat was wat ik wilde blijven doen.” Haar hogere studies vervolledigde Wendy in Mechelen, waar ze ook de kans kreeg om naar het buitenland te trekken. “Voor mijn stage woonde ik 4 maanden in New York. Bij Mansour Design werkte ik mee aan de inrichting van verschillende retail-concepten zoals winkels van Nike en Disney. Een heel leerrijke periode, waarin ik ook steeds meer aandacht kreeg voor de technische kant van interieurarchitectuur. Na mijn opleiding keerde ik terug naar België en kwam ik bij een stabiliteitsbureau terecht. Om ook die technische kant onder de knie te krijgen, combineerde ik die job nog met een opleiding bouwkunde. Het draait om zoveel meer dan de juiste zetels kopen of een badkamer ontwerpen en ik wilde beide kanten ten volle ontwikkelen.”
SAMENHORIGHEID
Voor Wendy horen deze beide aspecten dan ook echt samen: “Interieur en architectuur kunnen niet los van elkaar gezien worden. Je kan niet eerst de buitenkant ontwerpen en dan pas aan het interieur beginnen denken. Beide delen hangen samen en beïnvloeden elkaar enorm. Waar plaats je de ramen, hoe deel je de ruimte in, hoe zorg je voor circulatie, waar komen de stopcontacten,...? Dat zijn allemaal vragen waarmee je vanaf de start rekening mee moet houden bij het ontwerpen van een woning.”
“ WETEN HOE EEN PERSOON LEEFT IS BELANGRIJK OM ERVOOR TE ZORGEN DAT JE ZIJN OF HAAR DROOMHUIS KAN REALISEREN.”
LOFTGEVOEL IN HASSELT
In Hasselt toverde ze een wat krappe duplex om tot een ruim, gezellig appartement. “De eigenaars vroegen in de eerste plaats om meer licht, extra opbergruimte en een ruimtelijk gevoel. Maar het moest ook wel gezellig blijven. Om dat te bereiken heb ik de ruimte helemaal opengetrokken.” Het bestaande schuine dak werd voor een stuk weggehaald. Dat zorgde meteen voor een heel andere uitstraling. Door in verschillende zones te werken, slaagde Wendy erin om een moderne look te combineren met een meer huiselijke sfeer. “Aan de ene kant van de ruimte, waar de keuken zich bevindt, hebben we een soort loftgevoel gecreëerd. Van hieruit heb je een prachtig zicht op de binnenstad. In de leefruimte aan de andere zijde komen dezelfde materialen en kleuren terug, wat meteen voor een heel harmonieus geheel zorgt. Maar door de plaatsing van de ramen en de lichtinval is het toch een wat intiemer hoekje. Ook qua kleuren hebben we het fris gehouden door te variëren met verschillende lichte tinten. De combinatie van wit en hout zorgt voor een moderne, strakke look maar brengt ook warmte, zeker dankzij de lichtinval en schaduwspel waar de dakramen voor zorgen.”
“INTERIEUR EN ARCHITECTUUR ZIJN ÉÉN. JE MOET AAN DE BINNENKANT DENKEN VOOR JE DE BUITENKANT ONTWERPT.”
TIJDLOZE ELEGANTIE
In de loop der jaren is er natuurlijk heel wat veranderd. Interieurtrends komen en gaan, en ook de technologische vernieuwingen spelen een grote rol. Toch laat Wendy zich niet blindelings leiden door modes. “Ik streef steeds naar een tijdloos ontwerp. Dat mag modern en hedendaags zijn, maar moet ook mooi verouderen. Ik wil niet dat je binnen 10 jaar moet vaststellen dat een interieur er gedateerd uitziet. Door het gebruik van natuurlijke materialen, neutrale tinten en eenvoudige ingrepen hoop ik die tijdloosheid te bewaren.” Natuursteen, hout en sobere kleuren zorgen voor een elegante aanpak die de tand destijds zeker kan doorstaan. Door te spelen met accessoires of de indeling van meubels, kan je makkelijker inspelen op de trends van het moment: “Die kan je ook veel makkelijker verwisselen of vervangen naargelang seizoen, je smaak of nieuwe hypes. Een vloer of keuken daarentegen moet toch wel enkele jaren meegaan.”
DE NATUUR BINNENHALEN
Iets wat in alle projecten terugkomt, is de band met de natuur. Huis en omgeving spelen op elkaar in en versterken elkaar. “Ik hou ervan om de tuin of de natuur ook een rol te laten spelen in het interieur. Met grote ramen of schuifdeuren geniet je nog meer van je omgeving.” In Sint-Truiden verzorgde Wendy de renovatie van een gezinswoning uit de jaren 70. Zij waren vooral op zoek naar contact tussen de verschillende ruimtes en tussen binnen en buiten. “Het oorspronkelijke huis telde heel wat aparte kamers. Dat hebben we opengegooid om een ruimtelijk gevoel te creëren. De open leefkeuken staat centraal. Dankzij de grote ramen heb je van hieruit een goed zicht op de tuin en ook op de nieuwe aanbouw.” Op die manier heeft Wendy ervoor gezorgd dat het hele huis verbonden is. Vanuit de werkkamer heb je zicht op de tuin en de keuken. “Ook op de bovenverdiepingen trokken we dit door. Vanuit de slaapkamer heb je een panoramisch zicht op de tuin. En dankzij een binnenraam geniet je zelfs vanuit de badkamer van het mooie groen.”
THUISKOMEN
Toch heeft deze woning een gezellige uitstraling, ondanks de open ruimtes. Dankzij een handige indeling creëerde Wendy een intiem gevoel. “De houthaard is een belangrijk ijkpunt in de leefruimte. Het neemt een centrale plek in tussen de keuken en de woonkamer. Het zorgt voor een gezellig zithoek, maar fungeert ook deels als afscheiding tussen verschillende zones, zonder de ruimte te veel te breken. Omdat je nog over de haard kan kijken, blijft het open gevoel bewaard.” Waar het kon, werden authentieke elementen behouden. “De hele gevel hebben we gelaten zoals hij is. Dat is voor mij een teken van tijdloosheid. Ondanks de grote ingrepen, hebben we de ziel van het huis kunnen bewaren. En daar draait het toch om? Een plek creëren met een verhaal, waarin de bewoners echt thuis kunnen komen.”
Bron: Belisol Magazine